PROGRAMMA 21 juni van 12.00 - 18.00 UUR
Voor aanvangstijden en laatste programma informatie zie www.waag.org
Een groot deel van het programma wordt gestreamd en is te volgen via connect.waag.org

WAAG ONTBIJT
Sinds het vijfjarige jubileum verzorgt het café/restaurant In de Waag ieder jaar op 21 juni een brunch voor de bewoners van De Flesseman, het centrum voor ouderen in de buurt en voor het buurtcentrum de Boomspijker. Dit jaar wordt er gezamenlijk ontbeten.

ESTAFETTE-GESPREK
Over de ontwikkelingen in de e-Cultuur van de afgelopen tien jaar. Met sprekers uit de wetenschap, de cultuur, de overheid en de creatieve industrie.

THEATRUM DEBAT: NIEUWMARKT REVISITED
De Nieuwmarktbuurt heeft een gevarieerde cultuur. De buurt wordt bevolkt door een bijzondere mix van junkies, yuppies, chinezen, boedisten, toeristen en creatieven. Geert Mak sprak bij de opening van De Waag in 1996 en waarschuwde voor de komst van de mayonaisecultuur van het Leidseplein. Nu 10 jaar later maken we de balans op. Is het angstvisioen van Geert Mak bewaarheid of heeft de Nieuwmarktbuurt haar karakter weten te behouden? Gesprek met buurbewoners en prominenten onder leiding van Frenk der Nederlanden (Parool).

SLOTDEBAT: CREATIEF AMSTERDAM
De 100 dagen die het nieuwe college zichzelf heeft gegeven om tot een plan te komen lopen op hun einde. Hoe gaat het met de invulling van de ambities van het nieuwe college ? Wat gaat Amsterdam concreet doen op het gebied van de creatieve industrie? Met: Carolien Gehrels (wethouder Cultuur), Peik Suyling (Amsterdam Creative Exchange), James Veenhof (Fashion Week), Joeri van Steenhoven (Nederland Kennisland) en Marleen Stikker (Waag Society).

SCRATCHWORX
Kom dj-en en vj-en op de ScratchWorx-console en maak samen met anderen een voorstelling. Waag-medewerkers leren je in een paar minuten hoe de machine werkt en wat je er allemaal mee kunt. Het resultaat wordt op de muur van het restaurant geprojecteerd. scratchworx.waag.org

SONIC KITCHEN
Kletterende deksels, borrelende soep. Sonic Kitchen is een performance waarbij alle zintuigen worden bespeeld. De bewegingen van de kok die groenten snijdt, het water dat aan de kook raakt, alles wordt omgezet in geluid en beeld. Je kunt de Sonic Kitchen horen, zien en ruiken. Na de performance kan de maaltijd worden genuttigd.
www.sonickitchen.org

VERHALENTAFEL
Voor deze bijzondere gelegenheid wordt een verhalentafel geplaatst in de Waag. Maak kennis met deze unieke tafel die oorspronkelijk voor en met ouderen uit Amsterdam Noord is ontworpen. Met de Verhalentafel kan historisch beeldmateriaal worden bekeken en verhalen worden toegevoegd. De bediening is door de twee knoppen uitermate gebruiksvriendelijk. Ook voor mensen die geen enkele computerervaring hebben. Er staan inmiddels 50 Verhalentafels in het gehele land. www.verhalentafel.nl

KINDERBIOSCOOP
Kinderbioscoop Helden en Boeven verzorgt een bijzondere kinderbioscoop met robotfilms: zijn robots eng of juist aardig? En wat kunnen ze eigenlijk? Daarnaast kunnen de kinderen een slagroomtaart maken en worden er ook animaties gemaakt.
www.heldenboeven.nl

ANIMATIEMACHINE
Met de Animatiemachine kunnen kinderen (en volwassenen) op een zeer eenvoudige manier zelf animaties maken. Leg objecten onder de camera (kruip er eventueel zelf onder) en neem een foto elke keer dat je iets verplaatst. Klaar ? De animatie wordt direct getoond en ook direct op het internet gepubliceerd.
www.animatiemachine.nl

REGISTER VAN DE DAG VAN GISTER
Het rondreizende meubel in Zuid Holland komt voor een paar dagen terug naar Amsterdam. Het register maakt het makkelijk om die verhalen op te slaan, compleet met bijbehorende foto’s, geluiden of filmpjes. register.waag.org

DEUREN OPENEN DIE ANDERS GESLOTEN BLIJVEN
Lockpicking is een sport. Sleutels vergeten? Leer uw eigen deuren openen onder leiding van de leden van onze nationale hang- en sluitsportvereniging Toool. Leer de eerste beginselen van deze fascinerende bezigheid. Het openmaken van sloten zonder ze te beschadigen is de meest analoge vorm van hacken, aldus Barry Wels van Toool. Ieder heel uur vanaf 14.00 uur start er een workshop. connect.waag.org/toool

WAAG FILMPROGRAMMA
Een bijzonder filmprogramma over de Nieuwmarktbuurt met onder andere documentaires over de Flesseman (Ed van der Elsken) en de 'duiker', de gracht die onder de Nieuwmarkt stroomt van de Geldersekade naar de Kloveniersburgwal.

SIMUZE
In de voormiddag zal electro-punk-pop formatie Matik optreden, winnaarvan de Amsterdamse Popprijs.
Sick Boys & Lowmen verzorgen het tweede optreden voor die middag. Sick Boys & Lowmen zijn via Simuze benaderd.
Simuze is een gemeenschap van muzikanten die hun muziek uploaden om te remixen of verder te bewerken. Ze maken gebruik van de zogenaamde Creative Commons licenties.
www.simuze.nl | www.creativecommons.nl

PRESENCE STOEL
Deze telepresence display is ontwikkeld door Pre-sence en eerst uitgetest en ontwikkeld voor Waag Society's Lezingenserie "Sentient Creatures" in 2003. De serie lezingen was samengesteld door de Canadees Graham Smith.
De stoelprojecties leveren een realistisch beeld op waardoor de communiactie erg natuurlijk verloopt.

MOBI
Controle plaats MOBI - Mobile Operating Bi-directional Interface. De mobile robot Mobi die op de begane grond aanwezig is wordt vanuit deze plek door het draadloze nnetwerk aangestuurd. Deze op afstand bestuurbare robot toont het gezicht van de bestuurder en de bezoekers kunnen mobi aansturen door te praten met Mobi. De robot is ontwikkeld door HKU-studenten onder begeleiding van robot-kunstenaar Graham Smith.

WAAG MUSEUM
Waag Museum, een ruime keuze uit de geschiedenis van het medialab: kruip achter de computer en verlies je in speciale software voor verstandelijk beperkten Pilotus of loop virtueel door het huis dat Gerrit Rietveld bouwde voor Truus Schröder. In de betaalkamer van de metselaarsgildekamer vertelt Carla Mulder haar bloedstollende verhalen.

WODKA SHAKER
Wodka-cocktails, gemixt door de robotshaker van kunstenaar Richard Trevors.

EN... HET GEBOUW ZELF...
Het lustrum biedt een mooie gelegenheid om het oudste seculiere gebouw van Amsterdam te bezichtigen en een bezoek te brengen aan het Theatrum Anatomicum waar in de 17e eeuw anatomische lessen werden gehouden. Of een kijkje te nemen in de koningskamer van het Metselaarsgilde waar unieke meesterproeven en metselaarswerk te bezichtigen zijn.